Hallo! Fijn dat je er bent!

Het Seizoensgesprek zet zich in voor meer verbinding en minder verdeeldheid in de samenleving. Op deze pagina vind je informatie over het Seizoensgesprek en handig materiaal om jouw eigen Seizoensgesprek te organiseren. De eerstvolgende editie start 8 juli!

Lentegesprek
Wintergesprek 2023 bij Nathalie Verdonschot in Hilversum
Seizoensgesprek met pot thee
Handen leggen uit

In transitie naar een nieuw tijdperk

We zijn in transitie naar een nieuw tijdperk van een duurzame en inclusieve wereld. Een overgang brengt onrust, chaos en conflict met zich mee. Dit is dagelijks voelbaar in de nieuwsberichten en debatten over stijgende energieprijzen, klimaatmaatregelen, landbouwhervormingen, oorlog, vluchtelingen en meer. Hierdoor ontstaan gevoelens van verdeeldheid, wantrouwen en polarisatie in de gehele samenleving. De vraagt rijst: Kunnen we elkaar nog begrijpen en vertrouwen? Het Seizoensgesprek is een antwoord op deze vraag.

Een wezenlijke ontmoeting in jouw huiskamer 

De huiselijke setting maakt samenkomen laagdrempelig en bevordert zo dialoog en verbinding tussen buurtgenoten. Tijdens het gesprek is er ruimte voor kwetsbare onderwerpen, zoals gevoelens van onbehagen of verdeeldheid. Het gaat om het uitwisselen van ervaringen, de tijd nemen voor elkaar en écht luisteren naar de ander.

Hoe het werkt is simpel.  

Een gastheer of gastvrouw stelt zijn of haar huiskamer open voor een ontmoeting met 1 tot 4 buurtbewoners. De gastheer of gastvrouw gaat zelf op zoek naar deelnemers uit de buurt. 

In een gesprek van precies één uur is er ruimte voor elke deelnemer om één ervaring te delen. Daarna is er de mogelijkheid voor gesprek en verdieping. Na 1 uur is het officiële gedeelte klaar. Napraten mag natuurlijk.

Verbinding en ontmoeting met (onbekende) buurtgenoten

Stap even in de schoenen van iemand anders en zoek bewust buurtgenoten op met een andere achtergrond, kennis, mening, geloof of overtuiging van de jouwe. Wat leer jij van jouw buurtgenoten? 

 

Seizoensgesprek

Praktisch

Wie en Hoe
Iedereen kan meedoen. Je meldt je online aan via de aanmeldlink en ontvangt tijdens de kick-off de toolkit om zelf een Seizoensgesprek te organiseren.

Wanneer 

De Seizoensgesprekken vinden op een zelf uitgekozen moment plaats. Wel plannen we per seizoen twee actieweken. Voorafgaand aan deze twee actieweken organiseren we een online kick-off sessie met alle deelnemers. Tijdens de actieweken vragen we extra media-aandacht.De actieweken staan gepland in:

Lentegesprek: week 15 en 16 (8 april t/m 6 mei)
Zomergesprek: week 28 en 29 (8 juli t/m 9 aug)
Herfstgesprek: week 41 en 42 (7 oktober t/m 20 oktober)
Wintergesprek: week 3 en 4 (13 januari t/m 26 januari 2025) 

Seizoensgesprek

Onze ervaringen

Ben je benieuwd naar ervaringen van eerdere deelnemers? Lees hier hun verhalen: van Nathalie in Hilversum,  in Leiden met Martijn Verkaar-Verheij, in Amsterdam met Eline en het stukje van Eric Leltz

 

Veelgestelde vragen

Timing, onderwerp en deelnemers

Moet het Seizoensgesprek plaatsvinden in een bepaalde periode?
Het mag ook op een ander moment wanneer het jou beter past. Per Seizoensgesprek zijn er actieweken waarin we ook media-aandacht vragen. Ook vindt er vooraf en na de actieweken een online kick-off meeting en online debrief meeting plaats. 
Staat het onderwerp van het Seizoensgesprek vast of kan ik zelf een thema kiezen?
Je kunt zeker het thema zelf verwoorden, aanscherpen of afstemmen. Wij geven input en een aanzet rondom het gevoel van onbehagen en duisternis. Hiervoor is immers normaal weinig plek, en daarom willen we mensen aanmoedigen om dit te delen. Mensen die zich aanmelden ontvangen verschillend materiaal dat ze kunnen gebruiken voor uitnodigingen.

De aanleiding voor de Seizoensgesprekken is de toenemende onrust en verdeeldheid in de samenleving. Kunnen we elkaar nog begrijpen en vertrouwen? 

Je kunt hiernaar verwijzen, maar het kan ook gaan over welke thema’s jouw bezig houden en waar een oplossing niet voor de land ligt, of zorgen waar je wakker van ligt.

Wij zijn met meer dan 5 deelnemers, kan dat?
Het zou met 6 kunnen, maar het is wel het mooiste om het bij 4 of 5 te houden, omdat je dan de beste aandacht voor elkaar hebt. Als je 6 of 7 mensen hebt, probeer er nog twee bij te vinden zodat je in twee groepen van 4 of 5 kunt spreken.
Misschien heb je een grote ruimte, zoals een buurthuis, bibliotheek, kerk of school? Dat kan ook goed. Je maakt dan op de avond zelf groepen van 4 a 5 personen.
Welke input en hulp kan ik van jullie verwachten?
 1. Uitnodigingsmateriaal (teksten en flyer). Denk aan oa: 
  • Briefje voor id supermarkt
  • Tekst voor een buurt-groepsapp 
  • Oproepje (flyer) voor lokale krant of buurt-website
  • Tekst voor deelnemers
  • Tips en tricks voor het organiseren van buurtgenoten
 2. Instructie voor organiseren en faciliteren van het Seizoensgesprek (denk aan praktische tips en gespreksrichtlijnen, een format en aanzet voor introductie)
 3. Online voorbereiding voor jou als gastheer/ gastvrouw over het organiseren en faciliteren van een Seizoensgesprek.
Wanneer is de online voorbereidings meeting?
Eén week vooraf de Seizoensgesprekken. Voor het Zomergesprek is dat in week 27. Deze officiële kick-off meeting is er om informatie te delen en je kunt jouw vragen stellen.
Hebben jullie gespreksleiders?
Nee, we sturen je een aantal uitgangspunten en regels voor het gesprek, maar er hoeft geen gespreksleider te zijn. Het is eenvoudig in opzet. En tegelijkertijd een beproefde manier om aandachtig en betrokken te zijn.

Vanaf het Zomergesprek kan je je naast gespreksleider ook aanmelden als deelnemer. Dit betekent dat je aansluit bij een Zomergesprek georganiseerd door een gespreksleider in de buurt. Het team van the Turn Club koppelt je aan een gespreksleider bij jou in de buurt.

Ik woon in het buitenland, kan ik ook meedoen?
Dat kan zeker, als je de uitnodiging kunt vertalen of mensen direct kunt uitnodigen.
Kan ik ook meedoen als dit project a) vrijblijvend is, b) ik zelf de verdere regie heb en c) als dit geen andere consequenties/verplichtingen/ kosten etc. geeft?
Ja!
Ik wil graag meedoen maar kan mijn huiskamer niet beschikbaar stellen. Hoe kan ik toch deelnemen?
Ken je iemand in de buurt, of een school, buurthuis of andere plek? Stel dit plan daar voor en vind zo een geschikte plek.

Vanaf het Zomergesprek kan je je naast gespreksleider ook aanmelden als deelnemer. Dit betekent dat je aansluit bij een Zomergesprek georganiseerd door een gespreksleider in de buurt. Het team van the Turn Club koppelt je aan een gespreksleider bij jou in de buurt.

Ik vind het een mooi plan maar het moment komt slecht uit. Komt er een vervolg?
Elk seizoen organiseren we een editie. De data staan vermeld op deze pagina. Je bent echter ook vrij om zelf een moment in het seizoen te kiezen. Als je je opgeeft, ontvang je alvast de informatie en ook bericht over vervolg.
Ik heb een initiatief dat ook over dialoog en luisterkunst gaat. Kunnen we samenwerken?
Je bent welkom om dit idee ook aan een bestaand netwerk of initiatief te verbinden. Je kunt het ook anders noemen als dat duidelijker is. Geef je wel op en houd contact, want het zou mooi zijn als we ook in de toekomst samenwerken.
Hoe krijgen we de tekst/communicatie vorm ook uitnodigend voor andere culturen?
We verzamelen in dit document verschillende teksten en uitnodigingen zodat je kunt kiezen uit materiaal dat jij goed vindt passen. Als je zelf ervaring hebt en bijvoorbeeld de uitnodiging kunt aanpassen of vertalen.
Moet ik me aan het format voor het gesprek houden?
Ieder die zich heeft opgegeven krijgt een opzet voor een gesprek met max 5 personen gedurende één uur. Het is een beproefd scenario dat eenvoudig is en goed helpt om een goed gesprek te voeren. Als je ervaring hebt met dergelijke gespreksvormen en het liever op je eigen manier aanpakt mag dat ook. We verzamelen materiaal en tips voor goede gesprekken, je kunt dus ook jouw input sturen.
Wie betaalt dit project?
We hebben hier helemaal geen geld voor en doen alles vrijwillig. Toch maken we kosten (zoals voor de website, kantoorruimte en reiskosten. Heb je ruimte om een donatie te doen? Dat is meer dan welkom! Hier is een linkje.
Waarom noemen jullie Gaza en de verkiezingsuitslag als aanleiding voor dit project?
Bij veel mensen heerst ontsteltenis over het geweld in Israël en Gaza, de partijdigheid van onze regering daarbij en toenemende antisemitisme en moslimhaat. Maar ook de verkiezingsuitslag is bij velen hard binnengekomen als een uiting van wantrouwen en verwijdering… In plaats van het voeren van een discussie hierover, kunnen we ook een moment nemen om te horen waarom dit ons raakt

Gaza en de verkiezingsuitslag waren aanleidingen voor het Wintergesprek. Maar jij kunt de insteek voor het gesprek natuurlijk ook zelf verwoorden of aanscherpen. Per seizoen kan dit verschillen!

Veroordelen jullie ook het geweld van Hamas?
Ja, deze vraag krijg je zodra het over Gaza gaat. We veroordelen alle geweld en we zien hoe er verdriet en angst niet alleen in Gaza maar ook in Israël en zelfs bij Joden en Moslims in Nederland heerst. De aanslagen op 7 oktober waren ongekend gewelddadig. Er was ook al geweld van de Israëlische bezettingsmacht de maanden daarvoor en natuurlijk heeft Israël ook eerder bloedige aanslagen meegemaakt en zijn er in Gaza al vele bommen gevallen. Het is een spiraal van geweld die momenteel escaleert en alle betrokkenen steeds verder van een rechtvaardige en vreedzame oplossing van de bezetting brengt. Er is nog veel meer over te zeggen. Maar je kunt het ook eenvoudig zien: er zijn principes, zoals mensenrechten, het oorlogsrecht en internationale verdragen. Laten we die als uitgangspunt nemen. En laten we niet luisteren naar de propagandamachine van Hamas of de Israëlische overheid, maar naar mensenrechtenorganisaties in Israël en Palestina. En naar organisaties die zich op mensenrechten en internationaal recht baseren zoals Pax, Amnesty International en The Rights Forum in Nederland die met kalmte en aandacht laten zien hoe we het geweld kunnen stoppen en aan vrede kunnen werken.

Er is ook net een mooi boekje uitgekomen Wie over vrede spreekt, heeft moed waarin (veelal joodse) Nederlandse schrijvers zich uitspreken over de oorlog in Israël en Gaza en wat dat met hen doet. (voor € 9.99 in de boekhandel).

Wat kan ik doen als een gesprek uit de hand loopt?
We geven tips en handvaten voor het voeren van het gesprek en wat je kunt doen wanneer het gaat schuren (onthoudt dat het niet verkeerd is als jullie het oneens zijn, dat kan juist interessante inzichten opleveren wanneer je open blijft staan voor het perspectief van de ander). 

De kans is klein dat het in een Seizoensgesprek gebeurd, maar het kan zijn dat je merkt dat iemand professionele hulp nodig heeft. Dan kun je hulp aanbieden door die persoon door te verwijzen naar de juiste instantie. De belangrijkste telefoonnummers vind je hieronder:

 • Slachtofferhulp Nederland: Deze organisatie biedt ondersteuning, advies en informatie aan slachtoffers van misdrijven, verkeersongevallen en rampen. Ze hebben een gratis telefoonnummer dat 24/7 beschikbaar is voor hulp: 0900-0101.
 • Centrum Seksueel Geweld (CSG): Dit centrum biedt gespecialiseerde hulp aan slachtoffers van seksueel geweld. Ze hebben verschillende locaties in Nederland. Het landelijke telefoonnummer is 0800-0188.
 • GGZ Nederland: De Geestelijke Gezondheidszorg biedt diverse vormen van hulp aan mensen met psychische problemen, waaronder trauma’s. Je kunt contact opnemen met GGZ-instellingen bij jou in de buurt voor hulp en ondersteuning.
 • 113 Zelfmoordpreventie: Deze organisatie biedt ondersteuning aan mensen met suïcidale gedachten, maar ze bieden ook hulp aan mensen die een trauma hebben meegemaakt en daar moeite mee hebben. Het telefoonnummer is 113 (gratis en 24/7 bereikbaar).
 • Veilig Thuis: Dit is het advies- en meldpunt voor huiselijk geweld en kindermishandeling. Je kunt contact met hen opnemen als je te maken hebt met huiselijk geweld of als je je zorgen maakt over iemand anders. Veilig Thuis is 24/7 bereikbaar via het telefoonnummer 0800-2000.
 • Blijf Groep: Deze organisatie biedt opvang, hulp en advies aan vrouwen, mannen en kinderen die te maken hebben met huiselijk geweld. Ze hebben verschillende opvanglocaties en bieden ook ambulante hulpverlening. Het telefoonnummer is 088-2342400.

 

Staat je vraag er niet tussen?

Stel het in het LinkedIn-bericht of de Facebook-post of via de mail.

Foto’s op deze website: Sebastiaan de Groot. Illustraties op deze website: Jelle F. Post uit de Verdwaalatlas. Het scenario van De Tegentijdse Tocht is geschreven door Merlijn Twaalfhoven en Jasper Visser. Het script is ingesproken door Merlijn Twaalfhoven, Laura Mentink en Ami Kane met muziek van Merlijn Twaalfhoven.
Ontwerp logo’s Seizoensgesprek: Heidi Wolters.