Hallo! Fijn dat je er bent!
Het Seizoensgesprek zet zich in voor meer verbinding en minder verdeeldheid in de samenleving. Op deze pagina vind je informatie over het Seizoensgesprek en handig materiaal om jouw eigen Seizoensgesprek te organiseren. De eerstvolgende editie start 14 oktober!
In transitie naar een nieuw tijdperk
We zijn in transitie naar een nieuw tijdperk van een duurzame en inclusieve wereld. Een overgang brengt onrust, chaos en conflict met zich mee. Dit is dagelijks voelbaar in de nieuwsberichten en debatten over stijgende energieprijzen, klimaatmaatregelen, landbouwhervormingen, oorlog, vluchtelingen en meer. Hierdoor ontstaan gevoelens van verdeeldheid, wantrouwen en polarisatie in de gehele samenleving. De vraagt rijst: Kunnen we elkaar nog begrijpen en vertrouwen? Het Seizoensgesprek is een antwoord op deze vraag.
Een wezenlijke ontmoeting in jouw huiskamer
De huiselijke setting maakt samenkomen laagdrempelig en bevordert zo dialoog en verbinding tussen buurtgenoten. Tijdens het gesprek is er ruimte voor kwetsbare onderwerpen, zoals gevoelens van onbehagen of verdeeldheid. Het gaat om het uitwisselen van ervaringen, de tijd nemen voor elkaar en écht luisteren naar de ander.
Hoe het werkt is simpel.
Een gastheer of gastvrouw stelt zijn of haar huiskamer open voor een ontmoeting met 1 tot 4 buurtbewoners. De gastheer of gastvrouw gaat zelf op zoek naar deelnemers uit de buurt.
In een gesprek van precies één uur is er ruimte voor elke deelnemer om één ervaring te delen. Daarna is er de mogelijkheid voor gesprek en verdieping. Na 1 uur is het officiële gedeelte klaar. Napraten mag natuurlijk.
Verbinding en ontmoeting met (onbekende) buurtgenoten
Stap even in de schoenen van iemand anders en zoek bewust buurtgenoten op met een andere achtergrond, kennis, mening, geloof of overtuiging van de jouwe. Wat leer jij van jouw buurtgenoten?
Praktisch
Wie en Hoe
Iedereen kan meedoen. Je meldt je online aan via de aanmeldlink en ontvangt tijdens de kick-off de toolkit om zelf een Seizoensgesprek te organiseren.
Wanneer
De Seizoensgesprekken vinden op een zelf uitgekozen moment plaats. Wel plannen we per seizoen twee actieweken. Voorafgaand aan deze twee actieweken organiseren we een online kick-off sessie met alle deelnemers. Tijdens de actieweken vragen we extra media-aandacht.De actieweken staan gepland in:
Lentegesprek: week 15 en 16 (8 april t/m 6 mei)
Zomergesprek: week 28 en 29 (8 juli t/m 9 aug)
Herfstgesprek: week 42 en 43 (14 oktober t/m 27 oktober)
Wintergesprek: week 3 en 4 (13 januari t/m 26 januari 2025)
Toolkit
Voor het Seizoensgespek hebben we een toolkit ontwikkeld met een handleiding en werkbladen met tips en werkvormen.
Onze ervaringen
Veelgestelde vragen
Timing, onderwerp en deelnemers
Moet het Seizoensgesprek plaatsvinden in een bepaalde periode?
Staat het onderwerp van het Seizoensgesprek vast of kan ik zelf een thema kiezen?
De aanleiding voor de Seizoensgesprekken is de toenemende onrust en verdeeldheid in de samenleving. Kunnen we elkaar nog begrijpen en vertrouwen?
Je kunt hiernaar verwijzen, maar het kan ook gaan over welke thema’s jouw bezig houden en waar een oplossing niet voor de land ligt, of zorgen waar je wakker van ligt.
Wij zijn met meer dan 5 deelnemers, kan dat?
Misschien heb je een grote ruimte, zoals een buurthuis, bibliotheek, kerk of school? Dat kan ook goed. Je maakt dan op de avond zelf groepen van 4 a 5 personen.
Welke input en hulp kan ik van jullie verwachten?
- Uitnodigingsmateriaal (teksten en flyer). Denk aan oa:
- Briefje voor id supermarkt
- Tekst voor een buurt-groepsapp
- Oproepje (flyer) voor lokale krant of buurt-website
- Tekst voor deelnemers
- Tips en tricks voor het organiseren van buurtgenoten
- Instructie voor organiseren en faciliteren van het Seizoensgesprek (denk aan praktische tips en gespreksrichtlijnen, een format en aanzet voor introductie)
- Online voorbereiding voor jou als gastheer/ gastvrouw over het organiseren en faciliteren van een Seizoensgesprek.
Wanneer is de online voorbereidings meeting?
Hebben jullie gespreksleiders?
Vanaf het Zomergesprek kan je je naast gespreksleider ook aanmelden als deelnemer. Dit betekent dat je aansluit bij een Zomergesprek georganiseerd door een gespreksleider in de buurt. Het team van the Turn Club koppelt je aan een gespreksleider bij jou in de buurt.
Ik woon in het buitenland, kan ik ook meedoen?
Kan ik ook meedoen als dit project a) vrijblijvend is, b) ik zelf de verdere regie heb en c) als dit geen andere consequenties/verplichtingen/ kosten etc. geeft?
Ik wil graag meedoen maar kan mijn huiskamer niet beschikbaar stellen. Hoe kan ik toch deelnemen?
Vanaf het Zomergesprek kan je je naast gespreksleider ook aanmelden als deelnemer. Dit betekent dat je aansluit bij een Zomergesprek georganiseerd door een gespreksleider in de buurt. Het team van the Turn Club koppelt je aan een gespreksleider bij jou in de buurt.
Ik vind het een mooi plan maar het moment komt slecht uit. Komt er een vervolg?
Ik heb een initiatief dat ook over dialoog en luisterkunst gaat. Kunnen we samenwerken?
Hoe krijgen we de tekst/communicatie vorm ook uitnodigend voor andere culturen?
Moet ik me aan het format voor het gesprek houden?
Wie betaalt dit project?
Waarom noemen jullie Gaza en de verkiezingsuitslag als aanleiding voor dit project?
Gaza en de verkiezingsuitslag waren aanleidingen voor het Wintergesprek. Maar jij kunt de insteek voor het gesprek natuurlijk ook zelf verwoorden of aanscherpen. Per seizoen kan dit verschillen!
Veroordelen jullie ook het geweld van Hamas?
Er is ook net een mooi boekje uitgekomen Wie over vrede spreekt, heeft moed waarin (veelal joodse) Nederlandse schrijvers zich uitspreken over de oorlog in Israël en Gaza en wat dat met hen doet. (voor € 9.99 in de boekhandel).
Wat kan ik doen als een gesprek uit de hand loopt?
De kans is klein dat het in een Seizoensgesprek gebeurd, maar het kan zijn dat je merkt dat iemand professionele hulp nodig heeft. Dan kun je hulp aanbieden door die persoon door te verwijzen naar de juiste instantie. De belangrijkste telefoonnummers vind je hieronder:
- Slachtofferhulp Nederland: Deze organisatie biedt ondersteuning, advies en informatie aan slachtoffers van misdrijven, verkeersongevallen en rampen. Ze hebben een gratis telefoonnummer dat 24/7 beschikbaar is voor hulp: 0900-0101.
- Centrum Seksueel Geweld (CSG): Dit centrum biedt gespecialiseerde hulp aan slachtoffers van seksueel geweld. Ze hebben verschillende locaties in Nederland. Het landelijke telefoonnummer is 0800-0188.
- GGZ Nederland: De Geestelijke Gezondheidszorg biedt diverse vormen van hulp aan mensen met psychische problemen, waaronder trauma’s. Je kunt contact opnemen met GGZ-instellingen bij jou in de buurt voor hulp en ondersteuning.
- 113 Zelfmoordpreventie: Deze organisatie biedt ondersteuning aan mensen met suïcidale gedachten, maar ze bieden ook hulp aan mensen die een trauma hebben meegemaakt en daar moeite mee hebben. Het telefoonnummer is 113 (gratis en 24/7 bereikbaar).
- Veilig Thuis: Dit is het advies- en meldpunt voor huiselijk geweld en kindermishandeling. Je kunt contact met hen opnemen als je te maken hebt met huiselijk geweld of als je je zorgen maakt over iemand anders. Veilig Thuis is 24/7 bereikbaar via het telefoonnummer 0800-2000.
- Blijf Groep: Deze organisatie biedt opvang, hulp en advies aan vrouwen, mannen en kinderen die te maken hebben met huiselijk geweld. Ze hebben verschillende opvanglocaties en bieden ook ambulante hulpverlening. Het telefoonnummer is 088-2342400.
Staat je vraag er niet tussen?
Stel het in het LinkedIn-bericht of de Facebook-post of via de mail.
Contact
De Tegentijd nieuwsbrief: info@turnclub.org
Voor optredens, workshops en samenwerkingen: anne.stoop@turnclub.org
De Tegentijdse Tocht: tegentijd@turnclub.org
Plekberaden: miriam@turnclub.org
Ontwerp logo’s Seizoensgesprek: Heidi Wolters.