Nieuwjaarsvoor-nemen 2025
Lange termijndenken en goed voorouderschap
Wij roepen gemeenteraadsleden in Nederland op om op te komen voor het belang van lange termijndenken en goed voorouderschap in de gemeenteraad, en als voornemen voor 2025 te nemen:
In 2025 zal ik mij (blijven) uitspreken voor de belangen van jongeren, kinderen en toekomstige generaties.
Mijn denkbeeldige achterkleinkind laat ik meebeslissen bij mijn werk als raadslid. Zo streef ik ernaar een Goede Voorouder te zijn.
Hoe communiceren we?
De raadsleden die dit kunnen onderschrijven, nemen we mee in persberichten en mediauitingen in januari. Zo maken we zichtbaar en hoorbaar hoe er in het lokale bestuur aan de toekomst wordt gewerkt.
Waarom deze actie?
In het lokale bestuur is zorg voor de lange termijn een belangrijke verantwoordelijkheid. Maar in de dagelijkse gang van zaken schiet het er vaak bij in om ook de ruimte te nemen om belangen van kinderen en toekomstige generaties mee te nemen.
Om raadsleden te helpen, te inspireren en te verbinden, organiseren we deze campagne. Door de intentie te laten zien van raadsleden door heel Nederland maken we een eerste stap, en benoemen we de bereidheid om als een goede voorouder te werken en leven.
Wat gebeurt er daarna?
We vestigen met persberichten, mediaoptredens en via socials aandacht op de voornemens van de raadsleden. We maken op LinkedIn en andere kanalen zichtbaar welke raadsleden het goede voorouderschap nastreven en brengen het gesprek op gang over het langetermijndenken.
Vervolgens vragen we de raadsleden om toekomstambassadeur in hun gemeenteraad te worden. We organiseren met hen een inspiratiedag en betrekken hen bij de creatieve en inhoudelijke werkvormen die we ontwikkelen.
Zo ontwikkelen we nieuwe manieren om toekomstige generaties een stem te geven, en verspreiden we succesvolle ideeën die al op verschillende plekken zijn getest en georganiseerd. We stimuleren aansprekende en soms heel zichtbare acties en maatregelen die boven het partijbelang uitstijgen en een groter verhaal vertellen van zorg voor de toekomst en verantwoordelijkheid voor de gemeenschap.
Wie zijn wij?
Bij het Ministerie voor de Toekomst en The Turn Club ontwikkelen we democratische werk- en creatievormen door heel Nederland. We zijn een netwerk van veranderaars, creatieven, kunstenaars en verbinders. Het Ministerie van de Toekomst ontwikkelt momenteel een toolbox voor het langetermijndenken. The Turn Club zet kunstenaars in bij verandervraagstukken en maakt ruimte voor verbeelding bij de taaie transities waar Nederland mee worstelt.
Op website De Tegentijd staan enkele projecten zoals het Plekberaad, de Tegentijdse Tocht en de Nationale Luistercampagne.
Kun je helpen of heb je een tip of een vraag?
Contact
De Tegentijd nieuwsbrief: info@turnclub.org
Voor optredens, workshops en samenwerkingen: anne.stoop@turnclub.org
De Tegentijdse Tocht: tegentijd@turnclub.org
Plekberaden: miriam@turnclub.org